diumenge, 16 de novembre del 2008

Les veus del Pamano.

Acabat aquest llibre llargament i efusivament recomanat al QL. I...? doncs que estic pensant en fer una ampliació del pedestal on hi tenia el Ronda naval sota la boira de'n Pere Calders, perquè es puguin fer companyia.
La història , com totes les de la guerra i la postguerra, et posa els pels de punta, a vegades mareja perquè no t'atreveixes a imaginar el mal que es van fer tots plegats, emociona de no dir quan t'ho arribes a imaginar.
El que m'ha agradat molt és la manera com s'entortolliguen els personatges i les diferents històries a través de 60 anys d'història. Els personatges van alternant present i futur, paraula i pensament , en un mateixa frase es poden estar barrejant personatges o fets separats una pila d'anys ... Passa per diferents etapes i personatges sense ordre aparent, intercala passions personals, amors i odis, revenges i rancúnies. Deixa anar bocinets d'història, com si deixés entreveure un trosset de poteta, l'amaga, treu el nas , el torna a amagar....i amb tot aquest anar i venir no es perd mai (mai dels mais) el fil, no tens mai cap dubte de qui està parlant i de què està passant. Una pirueta difícil d'aconseguir, però l'aconsegueix amb nota !!

L'he agafat de la biblioteca, i a la última pàgina, allà on l'autor hi diu Matadepera 1996-2003 ( que no m’estranya que hi hagi dedicat tants anys,buahhh una obra mestra no es fa en dos dies!!), hi ha, en llapis, la opinió d'algú que l'ha llegit abans. La copio abans no l'esborrin els de la biblioteca

"maleïts siguin els feixistes i la mare que els va parir a tots! Si en varen arribar fer de mal, si ens en van arribar a fer!! Colla d'assassins , de botxins sense pietat. Quantes morts sobre la seva consciència, quantes famílies destrossades, quant horror, quanta por, quants anys de foscor, de repressió, de tortures, de presons plenes. Quantes malvestats! Pare no els perdonis, perquè sabien el que es feien"
( la cita que obre el llibre és Pare, no els perdonis, que saben què fan. Vladimir Jankélévitch)

Maleïts siguin i que no siguin mai perdonats.

Enllaços que ens parlen de Les Veus

La fitxa de Proa
Alguns blogaires a qui també els hi ha agradat
B de llibres
Bibliosfera
fragments nocturns
L’entrevista
Flux , el blog de Jaume Subirana
Jaume Subirana
entrevista a Jaume Cabré

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Tenia moltes ganes de llegir aquest llibre i ara, després del que n'opines, encara en tinc més!
Aviam si te'n puc dir alguna cosa quan me l'hagi llegit. A reveure, i que sàpigues que a més de llegir bé, escrius molt bé! Aurora

Viu i llegeix ha dit...

Gràcies per el teu comentari, anònima Aurora, i llegeix "les veus.. "que segur que t'agradaran

El veí de dalt ha dit...

Jo també en vaig fer uan ressenya

http://malerudeveuret.blogspot.com/2008/03/de-lectura-38-la-veus-del-pamano-de.html

Anònim ha dit...

Un dels millors llibres que he llegit.