dimarts, 25 de novembre del 2008

Un clàssic: Frankenstein

Un llibre més que recomanable. És més, es recomana llegir i rellegir tantes vegades com l’ànima ho demani, perquè, és un relat deliciós i tendre que toca l’ànima humana.

L’argument és ben conegut: la història d’un ser creat en un laboratori, amb un cos d’aparença esgarrifosa, que provoca por i rebuig només mirar-lo. Un ser, però, que és capaç d’estimar i és capaç de despertar afecte a tot aquell qui supera l’horror de la seva imatge. Darrera l’aparença de monstre hi ha una criatura tendra que només ha conegut rebuig i no entén perquè.

S’ha de llegir sense el prejudici de les versions cinematogràfiques, que no tenen res a veure amb l’ànima d’aquesta història. El cinema li ha fet molt de mal a la novel·la, ja que li ha fet perdre aquesta vesant tan humana, molt més humana que molts dels que fugien corrent i el maltractaven en veure'l tan lleig per fora

Relata una vella història de la humanitat: la por a allò que és desconegut i diferent, el rebuig a les aparences. La història de qui, per ser diferent es veu rebutjat i no té la oportunitat de demostrar que és capaç d’estimar i compartir.

És una història trepidant d’emocions, fresca i amb una temàtica totalment actual. Les paraules del monstre poden ser les de qualsevol marginat de la societat.

”M’heu privat de l’alegria sense haver comès cap mal: Arreu on miro veig felicitat de la que jo sóc l’únic que n’està exclós. L’aflicció m’ha convertit en dimoni. Feu-me feliç i tornaré a ser virtuós”

El monstre és dels personatges més tendres de la literatura clàssica.

La traducció de Quim Monzo del text original de 1818(Editorial La Magrana) és magnífica

I amb tants anys a l’esquena poca cosa de nou se’n pot dir, no seré pas jo qui ho faci. Aquí us deixo en companyia de
les últimes no-novetats.

El que té de bó la tecnologi i que els drets d’autor hagin caducat és que la xarxa ens regala textos de fa quasi dos-cents anys El text original

El que en diu la nostra amiga Viqui, on no hi falten clàssics ni autors consagrats

Blogaires que fan ressenyes a consciència

Elkraken

blogdelibros

Un blogaire que ha caigut en el mal vici de rellegir-lo,

Sombreroloco

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola!!
Gracias por habernos enlazado en tu blog. ¡Parece que la belleza de la novela de Frankenstein nos une!

Un saludo desde sombrereroloco